Güney Kore, bağımsız Japonya’yı güvenlik ve ekonomik “ortağı” olarak görüyor
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, “bağımsızlık hareketinin” yıldönümünde Japonya’yı güvenlik ve ekonomik zorluklarla mücadelede “ortak” olarak nitelendirdi.
Yoon, 1 Mart 1919’da Japonya’nın 1910-1945’te Kore Yarımadası’ndaki sömürge yönetimine karşı ilan edilen “Bağımsızlık Hareketi ve Kore Geçici Hükümeti’nin kuruluşunun” yıldönümünde başkent Seul’de bir konuşma yaptı.
Japonya’yı güvenlik ve ekonomik zorluklardaki çabalarında “ortak” olarak gören Yoon, “Bugün Güney Kore ve Japonya güvenlik ve ekonomik alanlarda işbirliği yapıyor. Küresel sorunları da birlikte ele alıyoruz.” terimleri kullandı.
Yoon yaptığı konuşmada, “1 Mart bağımsızlık hareketinin ilanından bir asır sonra Japonya, geçmişte saldırganken, bizimle aynı evrensel değerleri paylaşan bir ortak haline geldi.” söz konusu.
Yoon, krizlerin aşılmasında ABD ve Japonya ile üçlü iş birliğinin rolüne işaret etti.
Başkan Yoon ayrıca Japonya ve ABD ile üçlü işbirliğinin önemine değinerek, üçlü işbirliğinin Kuzey Kore’nin büyüyen nükleer tehditleri ve küresel çoklu kriz de dahil olmak üzere güvenlik sorunlarının üstesinden gelmede değerli hale geldiğini vurguladı.
Kuzey Kore’nin nükleer tehditleri gibi krizlere ve giderek parçalanan ve kutuplaşan bir toplum oluşumuna değinen Yoon, bu tür krizleri aşmak için akıllı davranmak gerektiğini kaydetti.
Yoon, dünyadaki değişimlere ayak uyduramazlarsa “geçmişin talihsizliklerinin tekerrür edeceği aşikar” dedi.
İki komşu ülkenin “hassas konuları”
1910-1945’te Japonya, Kore Yarımadası’nı sömürgeleştirdiğinde, askeri birliklerde “zorla çalıştırma” ve “sömürülen kadınlar”, iki komşu ülkenin “hassas konuları” olarak biliniyor.
Güney Kore, 12 Ocak’ta Japonya’nın Kore Yarımadası’ndaki sömürge yönetimi sırasında zorla ve ücretsiz olarak çalıştırdığı emekçilere tazminat sağlamak için bir fon kurmayı planladıklarını açıklamıştı.