Mossad’a bilgi sızdırma davasında 6 sanığın tahliyesiyle dosyada tutukluluk yok
İsrail Meçhul Servisi (MOSSAD) ile irtibat halinde oldukları ve İsrail’e değerli bilgi ve belgeleri sızdırdıkları iddiasıyla 16 sanığın MİT operasyonunda yakalanarak ‘casusluk’ suçundan yargılandığı davada, 6 sanığın yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi. Dolayısıyla belgede tutuklu zanlı bulunmuyordu.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9. celsesi görülen duruşmaya 6 tutuklu sanık ile bazı tutuklu sanıklar katıldı. Duruşma savcısı, tutuklu sanıkların suç işlemeye yönelik kuvvetli şüpheleri, öngörülen cezanın üst sınırını ve firar ihtimallerinin bulunduğunu öne sürerek tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mütalaa aleyhine ifade verilen sanıklar, tahliye ve beraat talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Abdulkadir Barakat, İbrahim HI Barzaq, Abdulhakim Alzaamıl, Abdelrahman Abunawah, Raed AA Ashour ve Mohammed Ia Salhab’ın suçun niteliği ve niteliği, deliller, hata değiştirme ihtimalini dikkate alarak tahliyesine karar verdi. ve tutukluluk süreleri. Bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirilmesine de karar verildi. Şimdi bir üye yargıç, dijital materyal raporunun sunulmadığı ve güçlü bir suç şüphesi olduğu gerekçesiyle sanıkların serbest bırakılmasına karşı oy kullandı. Mahkeme ayrıca, dijital materyal raporları sunulması halinde belgelerin görüş için savcılığa gönderilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.
İDDİAİ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Hatalar Bürosu tarafından hazırlanan iddianameye göre, Ahmad Zaid adlı kişinin İsrail Gizli Servisi saha görevlisi olduğu, olay tarihi itibariyle Almanya’da olduğu ve İsrail Meçhul Servisi Türkiye’deki Filistin ve Suriye uyruklu zanlılarla temasa geçti. Başta Filistin olmak üzere yabancılar tarafından kurulan sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini, sosyal hayatını, eğitim süreçlerini, yurt dışı bağlantılarını izlemek ve örgütün faaliyetleri ve yapıları hakkında bilgi sahibi olmak için Arap asıllı 16 zanlıyı para karşılığı casus olarak kullandığı kaydedildi. Türkiye’de işgale direnen gruplar. 2015’in son aylarında Türkiye’ye gayri resmi giriş yapan sanıklardan Abdulkadir Barakat’ın Türkiye’deki casusluk şebekesinin para transferini yönettiği iddia ediliyor. Tüm sanıkların “devletin gizli bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla sağlama” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. 7 Aralık 2022’deki duruşmada 5 sanığın tahliyesine karar verildi.